Hoe wordt je autopremie berekend?

Datum: 5 december 2022

Het afsluiten van een autoverzekering is maatwerk. De premie die per maand of per jaar betaald moet worden is voor iedereen anders zelfs wanneer je autoverzekering afgesloten is bij dezelfde verzekeringsmaatschappij. Dit komt omdat iedere verzekeraar bij de aanvraag van een verzekering rekening houdt met een aantal factoren. Hierdoor kan de goedkoopste autoverzekering voor jou wel eens helemaal niet de goedkoopste zijn voor jouw buurvrouw. Op Autoverzekering.nl bereken je eenvoudig welke autoverzekering voor jou de beste is en welke ook nog het voordeligst is.

Je leeftijd kan een risicofactor zijn

Bij het berekenen van je autoverzekering wordt als eerste gekeken naar jouw leeftijd. Ben jij onder de 25 of boven de 65 jaar, dan val je in de zogeheten risicogroep. Jongeren hebben nog weinig rijervaring terwijl ouderen gebreken kunnen hebben op gezondheidsniveau waardoor er meer autoschade kan ontstaan. Dit is ook de redenen dat sommige jongeren ervoor kiezen om de autoverzekering op naam van de ouders af te sluiten. Dit mag in de meeste gevallen ook, mits je nog gewoon thuis woont. Echter bij sommige autoverzekeraars is het niet mogelijk om een autoverzekering op naam van je ouders af te sluiten.

Je woonplaats bepaald voor een deel je autoverzekeringspremie

Ook naar je woonplaats wordt gekeken door de autoverzekeraar bij het berekenen van je premie. Woon jij in een drukke stad met veel verkeer, dan heb je meer kans op schade. Worden er in jouw wijk veel autodiefstallen gedaan? Dan valt je premie zeer waarschijnlijk wat hoger uit.

Er wordt gekeken naar welke auto je wilt verzekeren

Een ander punt waarnaar gekeken wordt is de auto die je wilt verzekeren. Wil jij een supersnelle sportwagen verzekeren? Dan kun je gegarandeerd een hogere premie verwachten dan wanneer je een klein stadsautootje wilt verzekeren. Ook hierbij is de reden dat je gewoonweg met een sportwagen meer schade kunt aanrichten dan met een kleine minder snelle auto.

Het aantal schadevrije jaren bepaald de premie

De meest voordehand liggende factor waar autoverzekeraars naar kijken, zijn de schadevrije jaren. Heb je veel schadevrije jaren, ofwel al heel lang geen schade meer geclaimd, dan krijg je een hoge korting op je autoverzekering. Heb je een negatief aantal schadevrije jaren, dan kun je bij veel verzekeringsmaatschappijen helemaal geen autoverzekering afsluiten.

De dekking kun je zelf kiezen

Nog voordat je een autoverzekering afsluit bepaal je eerst welke dekking je wenst. Je bepaald eigenlijk in welke situatie je wel of niet uitgekeerd wilt krijgen wanneer er schade wordt gereden. Een WA autoverzekering is voor iedere auto in Nederland verplicht. Deze vergoed enkel de schade die jij aan een ander toe doet. Wil je een uitgebreide autoverzekering dan kun je kiezen voor WA casco of de meest uitgebreide variant, de All Risk autoverzekering.