Rijlessen met een automaat

Datum: 5 december 2022

De meeste mensen kiezen ervoor om een rijbewijs te halen in een handgeschakelde auto. Dat is best logisch, want de meeste auto’s zijn ook voorzien van een handgeschakelde bak. Echter kun je ook kiezen voor automaat rijbewijs als je dat prefereert. Het brengt diverse voordelen met zich mee. Zo brengt het bijvoorbeeld een stuk meer rust tijdens het rijden, wat prettig is in grote steden. Zoek daarom vandaag nog naar een rijschool automaat amsterdam.

De voor- en nadelen van een automaat

Als je een automaat gaat vergelijken met een handgeschakeld auto komen er direct een aantal voordelen naar boven. Zo geeft het zoals al eerder gezegd, een stuk meer rust tijdens het autorijden. Zeker op het moment dat je lange afstanden moet rijden of als je in de file staat. Daarnaast hoef je nooit meer angst te hebben op het moment dat je te maken krijgt met de hellingproef. Wanneer je de rem loslaat, begint de auto namelijk automatisch met rijden. Je kunt hierdoor nooit naar achteren rollen.

Kiezen voor een automaat rijbewijs heeft ook zijn nadelen. Het is namelijk niet toegestaan om in de toekomst een handgeschakelde auto te besturen. Andersom mag dat weer wel. Verder kunnen automaat auto’s met een ouder bouwjaar meer brandstof verbruiken waardoor het meer kan kosten. Daarnaast zijn tweedehands auto’s met automaat in aanschaf duurder als een auto met handbak.

De functies van een automaat

Als je een handgeschakeld auto rijdt, moet je koppelen met behulp van de versnellingspook. Daar zie je 1, 2, 3, 4, 5 en R opstaan. Bij een automaat ziet dat er heel anders uit omdat het automatisch schakelt. Je hebt geen pook, maar een bedieningspaneel. Standaard beschikken deze over vier verschillende functies. Allereerst de P. Dit is de parkeerstand. met de R is het mogelijk om achteruit te rijden en de N is neutraal oftewel dan staat hij in z’n vrij. Met de D kun je gaan rijden. Er zijn verschillende soorten automaat systemen te vinden. Een semi-automaat, een volautomaat en een automaat dat een dubbele koppeling heeft en tot slot een CVT automaat.