Voordelen van all season banden op je taxi

Datum: 5 december 2022

Als taxichauffeur is het belangrijk om zo veilig mogelijk te kunnen rijden. Je wilt je passagiers immers op een veilige manier van A naar B brengen. Kies daarom voor banden waarmee je in zowel de lente als de zomer en de herfst als de winter comfortabel en zonder zorgen de weg op kunt gaan. All season banden, ook wel vierseizoenenbanden genoemd, zien we steeds vaker onder auto’s verschijnen. Wat zijn de voordelen van all season banden op je taxi en zijn er ook nadelen te vinden? Je leest het in dit artikel.

Dit zijn de voordelen van all season banden

We kunnen het meteen al verklappen: all season banden hebben meer voordelen dan nadelen. Het grootste voordeel is dat je de banden niet hoeft te verwisselen gedurende de seizoenen. Je kunt het hele jaar rijden op dezelfde banden (anders klopt de benaming natuurlijk ook niet meer). Andere voordelen van all season banden zijn onder andere:

  • Vierseizoenenbanden geven genoeg grip in Nederlandse winters. De laatste jaren zijn de winters in ons land allesbehalve écht koud geweest. Winters met extreme temperaturen kennen we eigenlijk niet. Daarom hoef je zeker niet per se winterbanden te hebben – all season banden bieden voldoende grip en stevigheid in Nederlandse winters.
  • All season banden zijn goed te betalen. Er is ook vrijwel altijd wel ergens sale te vinden of een andere scherpe aanbieding te scoren. Gebruik bijvoorbeeld een Euromaster kortingscode voor goedkope banden of houd de pagina met aanbiedingen van de desbetreffende webshop in de gaten.
  • Je bespaart ook nog eens wat geld en tijd op de halfjaarlijkse wissel van de banden. Die hoef je namelijk dus niet te doen!
  • All season banden zijn tot slot veiliger en dus beter geschikt in de winter dan zomerbanden. Wanneer je in de winter dus kiest voor een taxi nemen in coronatijd weet je zeker dat je een taxi met all season banden veilig kan de weg op kan.

Zijn er ook nadelen van all season banden?

Net als bij veel andere onderdelen en toepassingen voor auto’s en dus taxi’s zijn er naast voordelen ook enkele nadelen op te noemen. Zo kan een all season band bijvoorbeeld niet op tegen een klassieke goede winterband. Mocht je dus toch in een onverwachte sneeuwbui terecht komen en op een helling staan dan zijn winterbanden beter. Maar: hoe vaak komt dat nou voor in Nederland? Andere potentiële nadelen zijn:

  • Rijd je meer dan 20.000 kilometer in een jaar? Dan zijn all season banden wellicht niet zo’n goed idee. Dat komt omdat deze vierseizoenenbanden sneller slijten dan zomerbanden en winterbanden. Voor taxi’s is het dus de vraag of ze meer dan 20.000 kilometer per jaar rijden of niet en op basis daarvan te beslissen voor wat voor een soort banden ze gaan.
  • Het is goed om te weten dat all season banden bij hele hoge temperaturen in de zomer iets minder veilig zijn. Bij een noodstop vanaf 100 kilometer moet je bijvoorbeeld rekening houden met een remweg die 1,5 keer zo lang is als de remweg van een zomerband.
  • All season banden zijn niet altijd toegestaan in gebieden waar winterbanden verplicht zijn. Check dus altijd eerst waar je wel of niet mag rijden voordat je op pad gaat naar het buitenland.
  • All season banden zijn niet in alle mogelijke maten te koop.