Wat je moet weten over BMW chiptuning

Datum: 5 december 2022

Je hoort de laatste tijd steeds meer over BMW chiptuning, maar waarom zou je dat doen? Iedereen met zelfs maar een beetje interesse in auto’s heeft gehoord van chiptuning. Iemand duikt in je auto met zijn geheime software, sluit deze aan op je motor en je hebt opeens veel meer mogelijkheden. In het beste geval is dit precies wat er gebeurt zoals bij een BMW chiptuning van EQ performance. Met een correcte chiptuning, kun je de prestaties van jouw auto veilig verbeteren en zelfs het brandstofverbruik beperken. Maar zoals met alles wat met software te maken heeft, is er een kans dat het slecht wordt gedaan. Om je wegwijs te maken in de wereld van BMW chiptuning leggen wij het concept uit samen met de risico’s en voordelen

Wat is BMW chiptuning eigenlijk?

Als je jouw BMW met chiptuning wil upgraden ga je ervan uit dat je auto beter gaat presteren. In voorgaande decennia waren auto’s bijna puur mechanisch met uitzondering van de startmotoren, koplampen en nog wat andere zaken. Tegenwoordig worden echter de meeste functies van een moderne productieauto aangestuurd door chips en software. Deze chips en software hebben standaardinstellingen voor verschillende functies zoals de bestuurdersinterface, deurvergrendelingssystemen, airbagsystemen en nog veel meer. Bij BMW chiptuning kijken we vooral naar een chip, namelijk de motorregeleenheid die zaken regelt als brandstofstroom, overbrengingsverhoudingen, motortoerental en variabele kleptiming.

Waarom je chiptuning zou kunnen uitvoeren op je BMW

Wanneer een auto van de productielijn rolt, is de software van de motorregeleenheid ingesteld op een standaardinstelling. Hoewel deze standaardinstellingen in het algemeen de beste algemene instelling voor jouw voertuig zijn, zijn ze mogelijk niet de meest efficiënte instellingen voor jouw specifieke rijgedrag. Als je bijvoorbeeld meer prestaties wil van je BMW, kan chiptuning zaken zoals de lucht- en brandstofverhoudingen en brandstofstroom van de aandrijflijn wijzigen.

De voordelen en nadelen van BMW chiptuning

Als je voor snelheid gaat is chiptuning een manier om je vermogen te vergroten. Als de topsnelheid van jouw auto elektronisch wordt begrensd, kunt je die door chiptuning laten verwijderen. Dat is een initiële investering die een verstandige zet kan zijn als je daarmee brandstof bespaart. Daarnaast moet je ook bedenken dat de topsnelheid van een auto om een reden beperkt is. Houd er ook rekening mee dat de standaard remmen, banden en ophanging van de auto allemaal zijn afgestemd op het vermogen van de auto. Het is dus mogelijk dat je die ook moet aanpassen bij chiptuning.

Kies voor ervaren monteurs als je chiptuning laat uitvoeren

Kies altijd een garage en techneuten met een trackrecord. Ze zijn misschien duurder, maar dat is niet voor niets: ze maken gebruik van goed opgeleide technici en hun hardware en software zijn gelicentieerd en up-to-date. Waar je ook op moet letten, is of ze gedekt zijn door een verzekering en of ze een garantie bieden. Zo weet je dat de chiptuning in goede handen is en je auto de beste behandeling krijgt. Geniet zo zonder zorgen van de voordelen van een auto die een top upgrade heeft. Vul daarom je kenteken in op Eqperformance.nl en kijk wat ze voor jouw auto kunnen doen.